Соопштенија за печат

Еуромакс објавува дополнителни информации за концесијата за екплоатација на минерални суровини, 17ти декември 2019

Euromax Resurces Ltd, Ванкувер, 17 декември 2019 година – (TSX: EOX): Еуромакс денес го виде соопштението од вчерашната 171-та владина седница и изјавите во врска со неа. Од ова разбираме дека Владата на РС Македонија донесе одлука еднострано да го раскине договорот за концесија за рударската област Иловица 6. Ова е политичка одлука што е […]

Еуромакс објавува дополнителни информации за концесијата за екплоатација на минерални суровини

Еуромакс Ресоурцес Лтд, Ванкувер, 30ти септември, 2019 – (TSX: EOX): („Еуромакс“ или „Компанијата“ доби известување од Министерството за економија на Република Северна Македонија („Министерство за економија“) дека Државната комисија за одлучување во управна постапка и постапка од работен однос во втор степен („Државна Комисија“) ја одби жалбата на компанијата поднесена против Решението за одбивање на […]

Лажни вести и говор на омраза не е граѓански активизам

Вклученост, навремено и точно информирање на сите засегнати страни за сите карактеристики и придобивки од идниот рудник се принципите според кои работиме на проектот за рудник за бакар Иловица-Штука. Ја поддржуваме секоја активност за заштита на животната средина која е поткрепена со точни информации, но лажните вести и говорот на омраза воопшто не е граѓански […]

Еуромакс и македонскиот рударски потенцијал презентирани на најголемата светска рударска конференција

Еуромакс Ресоурцес (Еуромакс) викендов го презентираше проектот Иловица – Штука, како и рудниот потенцијал на државата пред најголемите меѓународни инвеститори во рударството и рударски компании на Годишната конференција организирана од Асоцијацијата за истражување и развој во рударство на Канада (Prospectors & Developers Association of Canada), што од 3 до 6 март годинава се одржува во […]

Групацијата Трафигура го зголеми влогот во проектот за бакар Иловица – Штука

Групацијата Трафигура преку својата подружница, инвестициската групација Галена Ресоурс Еквитис Лимитед (Galena Resource Equities Limited) ја зголеми својата инвестиција во проектот за рудник за бакар Иловица-Штука на компанијата Еуромакс Ресоурцес за дополнителни 6,9 милиони американски долари. Инвестицијата е направена преку Еуромакс Ресоуцес Лтд канадска компанија која котира на Берзата во Торонто. Зголемувањето на своите инвестиции […]

Целосно сме посветени на заштита на животната средина – без цијанид и сулфурна киселина

Како концесионер на проектот за рудник за бакар Иловица – Штука, би сакале да појасниме дека ќе го развиваме рудникот во согласност со сите национални закони, вклучувајќи ги и последните измени на Законот за минерални суровини, предложени од политичката партија ДОМ и усвоени во Парламентот. Проектот Иловица-Штука е целосно усогласен со законските измени кои забрануваат […]

Иловица – Штука се развива согласно најновите законски измени – без цијанид и сулфурна киселина

Проектот за рудникот Иловица – Штука се развива и согласно измените на Законот за минерални суровини, кои на 9 јануари годинава беа изгласани во Собранието на Република Македонија. Со ова уште еднаш се потврдува одлуката на Еуромакс Ресоурцис за отфрлање на цијанидот. Додека сулфурната киселина никогаш не беше предвидено да биде дел од процесот на […]

Поддршка од експертите и локалното население за проектот „Иловица-Штука“

Одговорното рударство е цврста и безбедна основа за остварување економски раст, аргументираа професорите Благој Голомеов од Факултетот за природни и технички студии при универзитетот “Гоце Делчев”, Штип, и Љупчо Петковски од Градежниот факултет при универзитетот “Св. Кирил и Методиј”, Скопје, на вчерашната средба со населението од општините Босилово, Ново Село и Струмица во организација на […]

биди информиран

Внесете ја Вашата е-пошта за новости