Соопштенија за печат

Посветени на безбедно, одговорно и модерно рударство

Проектот Иловица-Штука го проектиравме со голема посветеност и во согласност со најдобрите меѓународни практики од индустријата. При реализација на Проектот ќе ја користиме најмодерната технологија и рударски методи кои се применуваат во Европа и западни земји како САД и Канада. Како ќе го постигнеме ова? ▪ ЕБОР е институција која наметнува ригорозни Барања за Изведба […]

Рударството од клучна важност за обновливите извори на енергија

Со оглед на се посериозните напори во светски рамки за намалување на емисијата на CO2 преку користење на обновлива енергија, согласно Парискиот договор за Климатски промени од 2015 година, соларната, хидро и енергијата генерирана од ветерници ќе биде од клучно значење за иднината на човештвото. За постигнување на целите поставени во Парискиот договор, ќе бидат […]

Употребата на бакарот во технологијата

Бакарот е еден од првите метали кои човекот почнал да ги користи, уште пред 10 000 години, најпрво како чист метал, а потоа во комбинација со други метали за добивање на бронза и месинг. Бакарот како еден од најкористените метали на денешницата, бележи постојан раст од 4% годишно уште од 1900 година. Извор: Wikipedia Заради […]

Иловица-Штука е проект за развој на рудник за бакар

Проектот за бакар „Иловица-Штука“ е целосно безбеден и се развива според највисоките стандарди за животна средина, според домашното и меѓународното законодавство. Сите обвинувања кон проектот се изнесени на паушални основи и не се поткрепени со никакви факти. За да се одвива конструктувен дијалог, сите заинтересирани страни можат да извршат увид во целокупната документација на проектот, […]

10те најкористени минерали во светот

Сите сегменти од денешното општество користат минерали и минерални ресурси секојдневно. Солта која ја користиме во нашата храна е всушност минералот халит, моливот е составен од графитни и глинени минерали, паметни телефони кои ги користиме секојдневно се составени од повеќе од 35 минерали. Автомобилите кои ги возиме, патиштата, зградите, ѓубривата кои се користат во земјоделството, […]

Mожностите за соработка помеѓу рударството, сточарството и земјоделството

Рударството е една од најстарите индустриски гранки, датирајќи уште пред 50.000 години според истражувањата. Благодарејќи на рударството, преку ископување на метали и минерали, човештвото почнало да создава алати и орудија со чија помош настанал огромен напредок во развојот на древните цивилизации. Со искористување на алатите и орудијата, човекот развил многу други дејности кои му го […]

Алан Бејкер – “Иловица-Штука е рудник на можности”

Алан Бејкер e на позиција Заменик претседател, менаџер на проект и градба во Еуромакс од август 2015 година. Тој има повеќе од 50 години искуство во рударскиот сектор, од кои 35 години бил на раководни позиции поврзани со развој на рударски проекти и оперативност. Зад себе има докажан успех во управување со проекти и изградба […]

За флотацијата – Патрик Форвард, Главен Оперативен Директор

Интервју со Патрик Форвард,  главен оперативен директор на Euromax Resources за телевизијата Вис каде детално го објаснува процесот на обработка на рудата (флотација) како и целокупниот начин на работа во рудникот Иловица-Штука.

Рударството во секојдневниот живот

Рударството претставува извор на минерални комодитети кои се потребни на сите држави за одржување и подобрување на нивните стандарди на живеење. Рударските материјали се потребни за градење патишта, болници и домови, за правење автомобили, компјутери и сателити, за производство на електрична енергија и за многу другите добра и услуги кои се потребни на потрошувачите. Како […]

Жени во рударство – Рушење стереотипи и оживување на индустријата

Со развојот и растот на рударството во светски рамки, како предизвик на индустријата во последните години станува пополнувањето на работните места кои се зголемуваат од година во година. Како баланс на овој недостаток се појавува се поголемото вклучување на жените во рударството. Иако во индустријата се уште доминира процентот на мажи, сепак рудниците од цел […]

биди информиран

Внесете ја Вашата е-пошта за новости